60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

Ovih dana navršilo se 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću, a ovaj jubilej obeležili su i učenici našeg Doma.

“Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje” – rekao je Ivo Andrić pre šezdeset godina kada mu je uručena Nobelova nagrada za književnost.

Nagrada je Andriću dodeljena u Stokholmu 10. decembra 1961. godine, u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije, dok je nagradu uručio kralj Gustav VI, a u trenutku uručenja nagrade u svečanoj sali zasvirala je najpoznatija sevdalinka sa ovih prostora “Kad ja pođoh na Bembašu”.

Književnik je celokupni novčani iznos od Nobelove nagrade, poklonio iz dva dela, bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom održao je govor “O priči i pričanju” koji i danas pamti svetska javnost.

Zanimljivo je da je švedski novinar Andreas Ekstrom, koji je istraživao dokumenta o prošlim izborima za Nobelovu nagradu, došao je do saznanja da je među predloženim kandidatima za 1961. godinu bila i Tolkinova knjiga “Gospodar prstenova”.

Naime, žiri za dodelu Nobelove nagrade 1961. godine odlučio je da najznačajnije priznanje ne dodeli Tolkinu već našem Ivi Andriću za roman “Na Drini ćuprija” –”za epsku snagu” kojom je “oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje”.