Novi uspeh učenika Vanje Miladinova

Vanja Miladinov, učenik trećeg razreda Tehničke škole Kikinda i stanovnik Doma učenika srednjih škola “Nikola Vojvodić”, je prošle godine na takmičenju “Fon Nojman” u Mađarskom gradu Seksardu za projekat “Robotska ruka”, u konkurenciji od 11 takmičara iz zemalja regiona, osvojio prvo mesto.

Na vojvođanskom takmičenju održanom 8. februara u Senti, učenik Vanja Miladinov osvojio je prvo mesto za najbolji projekat u sviM kategorijama. Ovaj uspeh ne bi bio moguć bez Doma učenika srednjih škola “Nikola Vojvodić”, koji je na Pokrajinskom konkursu dobio 3d štampač i na taj način učeniku u značajnoj meri olakšao izradu robota. Robot je dobio ime Hjugo po jednom liku iz filma. Trenutno robot Vanje Miladinova radi na osnovu glasovnih komandi i predstavlja nadogradnju robotske ruke.

–  “Robot Hjugo u zavisnosti od toga što čuje, odlučuje šta će uraditi. Robot je baziran na ljudskoj anatomiji i čovečijim mogućnostima. Robot je nadogradnja robotske ruke, koji je bio Vanjin prošlogodišnji projekat sa kojim je osvojio prvu nagradu na vojvođanskom i međunarodnom takmičenju. Od početne ideje za robota do sada je prošlo oko godinu i po dana. Robot je i dalje u procesu razvoja. Pored toga, robot takođe sadrži i kameru u oku, koja će služiti da bi robot mogao da ‘vidi’. Vanja će i ove godine učestvovati na međunarodno takmičenje koje ce se održati 19. i 20. marta u Mađarskom gradu Seksard. Veliku zahvalnost dugujem mojim roditeljima, mentorima Milanu Živiću i Zagorki Pastor i Domu učenika srednjih škola ‘Nikola Vojvodić’ u kojem boravim tokom školovanja i koji su mi pomogli tokom izrade robota ‘Hjugo’. Dalji planovi Vanje su da prvo unapredi i završi izradu robota, a za kreiranje nečeg drugog se nikad ne zna, pošto mi se uvek rađaju neke nove ideje”