Obeležen dan ustanove

Dana, 17.12.2020.godine, članovi vaspitne službe obeleži Dan ustanove polaganjem venca na spomen-ploču Nikoli Vojvodiću.


Nikola Vojvodić

Nikola Vojvodić je rođen u Ruskom Selu 17.12.1925. godine.

Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a Gimnaziju je pohađao u Beogradu i u Kikindi. Njegov otac Ivo, komunista po ubeđenju, bio je crnogorski dobrovoljac. Nikola je bio najsvestraniji i najbolji učenik kikindske Gimnazije. Govorio je više jezika. Bio je jednako predisponiran i za društvene i za prirodne nauke.

NOB-u je pristupio septembra 1944. godine, a Nemci su ga, zajedno sa Milisavom Stojakovićem, uhapsili u Novim Kozarcima u noći između 5. i 6. oktobra 1944.godine. Pritvorili su ih u zgradi kikindske Gimnazije, koja je sve vreme okupacije bila posednuta nemačkom vojskom, Gestapom i SS divizijom. Upravo u gimnazijskoj učionici su ih u toku noći između 5. i 6. oktobra, ne poštujući status ratnih zarobljenika, tukli i mučili na razne, svirepe načine. U jutarnjim časovima 6. oktobra, kada su Nemci, gonjeni Crvenom armijom (koja je već oslobodila okolna sela), bili prinuđeni da se povuku iz Kikinde, komandant stacionirane vojske naredio je vojnicima da likvidiraju Nikolu i Milisava. Nemci su poslednje žrtve na ovom terenu usmrtili masakrirajući ih bajonetima i sekirom u crtaćoj dvorani Gimnazije tj. današnjoj učionici u kojoj je postavljena spomen ploča u znak sećanja na hrabre patriote.

Današnji Dom učenika srednjih škola u Kikindi nosi njegovo ime i proslavlja njegov rođendan kao Dan ustanove.