XIV Festival ljubavne poezije ”Ivan Pangarić“

Festival ljubavne poezije ”Ivan Pangarić”, u organizaciji DUSŠ Sombor, je događaj koji na jednom mestu okuplja mlade domce iz cele Srbije, koji stihovima opisuju svoje najdublje emocije. Posvećen je Ivanu S. Pangariću (1932-2008), vaspitaču, dugogodišnjem upravniku Doma učenika u Somboru i čoveku koji je tokom celog svog života pisao samo o ljubavi. Rođen i odrastao u Somboru, I. Panargić tu završava i Učiteljsku školu, a potom i Akademiju za rad u domovima učenika u Beogradu. Bio je jedan od pokretača Susreta omladine domova učenika 1977. godine, koji se i danas održavaju. Poeziju je počeo da piše još u srednjoj školi, kada se priključio literarnoj družini „Đorđe Natošević“, koja je delovala pri Učiteljskoj školi u Somboru. Za života je objavio tri knjige: Trenuci intime, Kad bi moje ruke i Spomenici ljubavi.

Naša učenica Aleksandra Igić je članica literarne sekcije, pod vođstvom vaspitačice Sanje Usančević, te već treću godinu zaredom ulazi u finalni izbor žirija u konkurenciji učenika domova iz cele Srbije.

 

Njena pesma „Daleki beskraj“ biće uvrštena u štampani zbornik radova finalista ovogogodišnjeg XIV Festivala ljubavne poezije ”Ivan Pangarić“

 

 Daleki beskraj

 

Ne želim da te lažem,

i dalje razmišljam o nama kad zatvorim oči.

Još mogu da osetim miris tvoj i sve me seća na tebe.

 

Volela bih da se svi ti srećni trenuci vrate,

a loši nestanu kao vetar u daleki beskraj.

 

Znam da je sve ovo nemoguće, znam,

i ja sam zaslepljena strahom od padanja

u večiti ponor mojih ludih želja i nadanja,

a vatrena čežnja za tobom ne prestaje,

u stvari sve je snažnija i jača.

 

Ne želim da te izbacim iz nemirnih misli mojih,

pitam se koliko sam ti značila

ili sam sa vetrom iščezla u daleki beskraj.

 

 

 

Aleksandra Igić, III razred